، ۲۵ مهر ۱۴۰۵ — ساعت ۱۵:۱۷
آموزش

استفاده از نانوسیالات حفاری در میادین نفتی

به گزارش روز دوشنبه ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، شروین ترقی‌خواه سرپرست سیستم‌های سیال حفاری این شرکت دانش بنیان درباره این دستاورد گفت:در حال حاضر نانوافزودنی سیالات حفاری جهت بازدارندگی شیل و نانوسیال حفاری بازدارنده شیل به تولید انبوه رسیده‌اند و در طرح های مختلفی از آنها استفاده می‌شود.

وی خاطرنشان  کرد:  این محصولات در چاه شماره ۲ یلدا، چاه ۱ و ۴ میدان نفتی اهواز و پارس جنوبی استفاده شده‌اند. نانوافزودنی سیالات حفاری جهت بازدارندگی شیل به کشور آذربایجان صادر نیز شده است.

این دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته مهندسی شیمی دانشگاه امیرکبیر ادامه داد:شرکت سیالات حفاری پارس پتنت مربوط به فناوری نانوسیال حفاری بازدارنده شیل را نیز به ثبت رسانده است.

ترقی‌خواه درباره فرایند توسعه این فناوری‌ها گفت: این محصولات در بخش تحقیق و توسعه شرکت توسعه یافته است و بررسی‌های ما نشان می‌دهد که نسبت به نمونه‌های خارجی هم از نظر قیمت و هم عملکرد مزیت‌های زیادی دارد، بیشتر ترکیبات چاه‌های حفاری آب‌دوست هستند و آب سیال مورد استفاده َدر حفاری را جذب می‌کنند و این، ریزش چاه را به دنبال دارد، بنابراین در سیال حفاری از بازدارنده و نمک، معمولا کلرید پتاسیم، استفاده می‌کنند.

وی اظهارداشت: استفاده از این نوع نمک مشکلات زیست‌محیطی ایجاد می‌کند و تصفیه پسماند، هزینه بالایی دارد. نوآوری شرکت در این مرحله این بود که نمک کلرید پتاسیم را حذف و به جای آن از نانوافزودنی استفاده کرده است که بازدارنده خوبی برای سازندهای رسی و شیلی است و از افت خواص رئولوژیکی سازند حین حفاری جلوگیری کرده به طوری که این نانوافزودنی‌ در دمای بالای سطوح پایینی زمین نیز به خوبی عمل می‌کند و نیازی به استفاده از افزودنی دیگری در سطوح پایین نیست و مورد مهم‌تر اینکه استفاده از این محصولات به دلیل وجود نمک کم در آن از لحاظ زیست‌محیطی نیز به‌صرفه‌تر است.

این فناور گفت: متقاضیان این محصولات شرکت ملی نفت، شرکت ملی حفاری و همه شرکت‌های بالادستی نفتی هستند که این فناوری می‌تواند به بهبود عملکرد آن‌ها در زمینه حفاری کمک کند.

آخرین خبرها