پارک ایران کوچک؛ اولین «باغ فرهنگ» کمیسیون ملی یونسکو در کرج 4.3 از 71 رای

جاذبه‌ها و فرهنگ‌های متنوع ایران باعث شده طی سال‌های اخیر، ایده به نمایش گذاشتن این تنوع در فضاهای مختلف، رایج شود. اگر به باغ ایرانی یا ایران مال رفته باشید به نوعی این ایده را می‌بینید که هر کدام در قالبی به تصویر کشیده‌اند؛ مثلا در باغ ایرانی نماد شهرهای مختلف ایران به صورت مینیاتوری به نمایش درآمدند و ایران مال، بعضی نمادهای مهم و دیدنی ایران را در قالب مجلل، بازسازی کرده است. همه این کارها برای این است که یادمان باشد در چه فرهنگ ملوّنی زندگی می‌کنیم و هر جا که سر می‌کشیم، یک شگفتی نمایان می‌شود.

پارک ایران کوچک کرج هم ساخته شده تا تنوع فرهنگی ایران را نمایش دهد؛ هم زیستگاه‌های اقوام ایرانی را بازسازی کرده و هم دیدنی‌های مهم سراسر ایران را. در این متن قرار است گشتی در این «پارک ایران کوچک» بزنیم که به تازگی هم افتتاح شده است.

پارک ایران کوچک
عکس از محمد مهدی پورعرب | خبرگزاری فارس

 هدف تاسیس پارک ایران کوچک چیست؟

همانطور که گفتیم، این سبک جاذبه‌ها با هدف معرفی ایران و جاذبه‌هایش ساخته می‌شوند. ضمن اینکه به نظر جالب می‌رسد که ساعتی را در ارگ بم بگذرانید و با کمی قدم زدن به بازار سعد السلطنه قزوین برسید! از طرفی برای عده‌ای که امکان سفر به تمام نقاط ایران را ندارند، همین بازدیدهای مخصر و ظاهری از جاذبه‌ها، غنیمت محسوب می‌شود؛ درست است حضور در دیاری دیگر و بازدید از جاذبه‌هایش حس و حال دیگری دارد امّا به هر حال بازدید از آنها در اندازه کوچکتر و کنار جاذبه‌هایی دیگر که از سراسر ایران جمع‌آوری شده‌اند، حس متفاوتی را منتقل خواهد کرد.

غفور قاسم‌پور (فرماندار کرج) معتقد است هویت باغ‌شهری کرج با روز درختکاری که از فرهنگ‌های ایرانیان است گره خورد و افتتاح این باغ فرهنگ را رقم زد.

بنابراین، هدف این پارک این است که در یک گشت خانوادگی، از بین اقوام و جاذبه‌های مختلف ایران عبور کنید و سفری کوتاه و مختصر به نقاط مختلف کشور داشته باشید.

پارک ایران کوچک
عکس از محمد مهدی پورعرب | خبرگزاری فارس
پارک ایران کوچک
عکس از معصومه علی اکبر | خبرگزاری ایسنا
پارک ایران کوچک
عکس از معصومه علی اکبر | خبرگزاری ایسنا

در ایران کوچک چه می‌بینیم؟

 پارک ایران کوچک 7 هکتار مساحت دارد. 80 درصد فضاها و عناصری که در این پارک به کار گرفته شده، به حوزه فرهنگ و هنر ایران مربوط می‌شود. البته انتظار نداشته باشید ابعاد و اندازه جاذبه‌ها و آثار دقیقا به همان اندازه واقعی‌شان باشند بلکه در مقیاس یک‌دوم و با هنر دست استادکاران استان‌های مختلف ساخته شده‌اند. 

سکونتگاه‌های اقوام ایرانی هم در این پارک می‌بینیم که شامل سکونتگاه‌های استان‌های یزد، اصفهان، شیراز، گیلان، مازندران، بندر ترکمن، خراسان، فارس، خوزستان، البرز و دیگر استان‌ها می‌شود.

 به گفته علی اصغر کمالی زاده (شهردار کرج)، این پروژه خاستگاه و زیست‌بوم ۱۲ منطقه مهم فرهنگی و گردشگری کشور از سیاه‌چادرهای بختیاری، ارگ بم کرمان، روستای ابیانه، روستای شاهسون اردبیل، کندوان تبریز، آب‌انبار یزد، ارگ بم، بازار سعد السلطنه قزوین، آسیاب بادی خراسان جنوبی، و ساباط مناطق مرکزی اجرا شده است.

پارک ایران کوچک
عکس از معصومه علی اکبر | خبرگزاری ایسنا
پارک ایران کوچک
عکس از معصومه علی اکبر | خبرگزاری ایسنا
پارک ایران کوچک
عکس از محمد مهدی پورعرب | خبرگزاری فارس

اهمیت این پارک چیست؟

بعضی منابع از این پارک به عنوان شاهکار هنری در زمینه پارک سازی یاد می‌کنند و بعضی آن را نماد هویتی کرج می‌دانند. این پارک در 14 اسفند 1399 افتتاح شد امّا در سال 1400 نه تنها در ردیف آثار ملی ایران به ثبت رسید بلکه به عنوان نخستین پارک فرهنگ ایرانی در یونسکو ثبت جهانی شد!

 به گفته اکبر سلیم نژاد (رئیس شورای اسلامی شهر کرج)، پارک ایران کوچک به عنوان مرکز باغ فرهنگ در ایران شناخته شده و دفتر سازمان جهانی یونسکو نیز در آن راه اندازی می‌شود و طی مراسمی با حضور تعدادی از سفرای خارجی، اعضای کابینه دولت، مردم، مسئولان محلی و اصحاب رسانه شاهد بازگشایی آن خواهیم بود که گامی در جهت تثبیت جایگاه کلانشهر کرج به عنوان ایران کوچک و سرزمین قومیت‌ها و گویش‌های ایرانی است.

پارک ایران کوچک
عکس از معصومه علی اکبر | خبرگزاری ایسنا
پارک ایران کوچک
عکس از محمد مهدی پورعرب | خبرگزاری فارس

سخن آخر

ساخت چنین پارک‌ها و مجتمع‌های گردشگری در دنیا متداول است؛ گاهی فقط جاذبه‌های یک کشور در آن به نمایش درمیاید و گاهی در سطح جهان، جاذبه‌هایش بسط پیدا می‌کنند و در ابعاد کوچک به نمایش درمی‌آیند. بنابراین ممکن است با چنین پارک‌هایی در کشورهای دیگر هم برخورد کنید. آیا شما علاقمند به دیدن جاذبه‌ها در یک مکان و کنار هم هستید؟ دیدن این جاذبه‌ها چه حسی را به شما منتقل می‌کند؟

 

تألیف: لست سکند

منبع: خبرگزاری ایسنا، مهر، ایمنا، فارس 

گردشگری
 

آخرین اخبار

برچسب‌های پربازدید

 

وبگردی