از کجا بفهمیم دهک چندم هستیم؟!
در سامانه حمایت وزارت رفاه، شناسنامه اقتصادی خانوار در هر کدام از شاخصها به صورت صدکبندی درآمده است، به طوریکه باتوجه به مدل خودرو یا میزان تراکنشهای بانکی و درآمدها، صدک وضعیت اقتصادی خانوار مشخص شده و در نهایت این صدکها میانگینی از صدک کل خانوار را نشان میدهد.
چند سال است که دهک بندی جامعه برای پرداخت یارانه، در دستور کار دولت قرار گرفته است. تمامی خانوارها مطابق این دستور کار، دهکبندی شدند و ۳ دهک پردرآمد جامعه، از دریافت یارانه دولت، کنار گذاشته شدند و یارانه برای ۷ دهک دیگر واریز شد. این هفت دهک به عنوانی دیگر، اقشار کم درآمد جامعه هستند که مشمول دریافت یارانه هستند.
در پی این تصمیمات، سوال مهمی که برای اغلب خانوادهها به وجود آمد این بود که چطور بفهمیم دهک چندم هستیم؟ چندین روش برای اطلاع از دهک خانوار وجود دارد.
چند سال است که دهک بندی جامعه برای پرداخت یارانه، در دستور کار دولت قرار گرفته است. تمامی خانوارها مطابق این دستور کار، دهکبندی شدند و ۳ دهک پردرآمد جامعه، از دریافت یارانه دولت، کنار گذاشته شدند و یارانه برای ۷ دهک دیگر واریز شد. این هفت دهک به عنوانی دیگر، اقشار کم درآمد جامعه هستند که مشمول دریافت یارانه هستند.
در روش اول، میتوانید با استفاده از کد ملی، استعلام بگیرید که جز دهک چندم هستید. برای استعلام گیری از این روش، به سایت “سامانه مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانهها به نشانی hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کنید و در بالای صفحه بر روی دکمه ورود/ثبت نام کلیک کنید.
روش دوم برای استعلام گیری، استفاده از شماره گویا است. برای استفاده از این روش باید ابتدا با شماره ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرید. سپس کد ملی سرپرست خانوار و شماره تلفن او را وارد کنید. به این ترتیب میتوانید از دهک خود مطلع شوید.
در روش سوم نیز، میتوانید با شماره گیری یک کد دستوری با تلفن همراه خود، از وضعیت دهکبندی خود مطلع شوید. با شمارهای که به نام خودتان است، کد دستوری #کد ملی*۴۳۸۵۷*۴* را شماره گیری کنید و از دهک خانوار خود، مطلع شوید.
خانوارها برای اطلاع از آخرین وضعیت دهک بندی خود میتوانند به سامانه حمایت به نشانی https://hemayat.mcls.gov.ir/ مراجعه کنند.سایت دهک بندی یارانه
با ورود به سامانه دهک بندی خانوار امکان بررسی و پیگیری واریز یارانه معیشتی برای متقاضیان وجود دارد. سامانه جدید دهک بندی یارانه به نشانی hemayat.mcls.gov.ir است و افراد میتوانند با وارد کردن شماره ملی خود، مراحل نام نویسی در سامانه حمایت دهک بندی با کد ملی را انجام دهند.
نحوه ورود و ثبت نام در سامانه حمایت دهک بندی با کد ملی
برای ثبت نام در سایت حمایت معیشتی جاماندگان داوطلبان باید مراحل زیر را انجام دهند:
۱. ورود به سامانه حمایت به نشانی hemayat.mcls.gov.ir
۲. انتخاب گزینه «ورود به سامانه»
۳. نمایش پنجره ورود به سامانه حمایت معیشتی
۴. ثبت اطلاعات مربوط به کد ملی سرپرست خانواده و در کادر دوم شماره حساب واریز یارانه
اگر یارانه اصلی را ماهانه دریافت میکنید، اما موفق به انجام مراحل ثبت نام یارانه نشدهاید، شماره حساب یارانه خود را در این قسمت ثبت کنید. اما اگر حتی یارانه شما هم از چند سال پیش قطع شده، شماره حسابی که قبلاً یارانه معیشتی به آن واریز میشد را وارد کنید. با تکمیل اطلاعات، شما در وضعیت «خانواده تک نفره» یا «خانواده چند نفره» قرار خواید گرفت.
چنانچه با شخص دیگری از اعضای خانواده زندگی نمیکنید و سرپرستی خانواده با خودتان است، باید تیک “گزینه خانواده تک نفره” را انتخاب کنید.
۵. وارد کردن کد امنیتی و انتخاب گزینه ورود
۶. تکمیل رضایت نامه دسترسی به اطلاعات دارایی و مالی خانواده
۷. پایان مراحل ثبت نام در سامانه
دهک چندم هستم؟
هموطنان میتوانند برای استعلام وضعیت دهکبندی خود با شماره تلفن گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرند.
در جریان اصلاح نظام یارانهای و آغاز روند پرداخت یارانه جدید بر اساس دهکبندی انجامشده، مردم با ابهاماتی در مورد مشمول بودن یا نبودنِ خود بر اساس دهکهای درآمدی مواجه شدهاند.
سازمان هدفمندی یارانهها اعلام کرده است هموطنان میتوانند برای اطلاع از دهکبندی خود از دو کانال اقدام کنند؛ راه نخست، شماره گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ است که بعد از تماس، با وارد کردند کد ملی سرپرست خانوار و همچنین وارد کردن یک شماره تلفن همراه که به نام سرپرست است، دهکی که در آن قرار دارند اعلام میشود.
راه دیگر مراجعه به سامانه hemayat.mcls.gov.ir است که وضعیت دهکبندی را مشخص و اعلام میکند.
دولت در ساعت ۲۴ روز نوزدهم اردیبهشت در جریان اصلاح نظام یارانه و نرخ ارز ترجیحی، نسبت به پرداخت یارانهای با مبلغ جدید اقدام کرد که طی آن با حذف دهک دهم (پردرآمد)، برای دهک اول تا سوم مبلغ ۴۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر و برای دهم چهار تا نهم ۳۰۰ هزار تومان برای هر نفر واریز کرده است.
پرداختِ انجامشده برای ۹ دهک، حدود ۷۲ میلیون نفر را پوشش داده که نسبت به جمعیت یارانهبگیر که حدود ۷۸ میلیون نفر بودند، حدود شش میلیون نفر کمتر شده است.
طبق قانون بودجه ۱۴۰۱، دولت مکلف به حذف سه دهک بالای درآمدی از دریافت یارانه نقدی است.