فشاردادن دندانها در خواب به یکدیگر یا همان دندانقروچه اختلالی است که به دلایل مختلف برای برخی افراد رخ میدهد و در صورت عدم درمان میتواند مشکلاتی را برای فک و یا دندانها ایجاد کند. عوامل مختلفی دندانقروچه را در خواب باعث میشوند که از مهمترین آنها میتوان به تنشهای روحی و مشکلات استرس و اضطراب اشاره کرد.
اگر شما هم دارای این اختلال بوده و یا در اطرافیان خود دیده باشید؛ میدانید که در طی آن، دندانها بر روی یکدیگر فشار داده شده و یا ساییده میشوند. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا با دلیل فشار دادن دندان در خواب بیشتر آشنا شویم.
آنچه دیگران میخوانند
-
شماره ۲۴ ابدی پرسپولیس از بایگانی درآمد | پیراهن هادی نوروزی بر تن این بازیکن + عکس
-
احتمال وجود یک پرسپولیسی در لیست موسیمانه/ یاغی جدید استقلال در راه است؟ / داد پرسپولیسیها درآمد!
-
-
بمب نقل و انتقالات پرسپولیس ترکید! / بازیکن خارجی ۸۰میلیاردی جانشین احمدزاده شد!
-
فوری/ پرداخت وام ۳۰۰،۰۰۰،۰۰۰تومانی بانک رفاه ویژه بانشستگان + شرایط و جزئیات
فشاردادن دندان در خواب یا دندانقروچه چیست؟
فشاردادن دندان در خواب یک اختلال غیر ارادی و ناخودآگاهانه است که در صورت عدم درمان میتواند آثار نامطلوبی بر سلامت فرد داشته باشد. در این اختلال، دندانها با فشار بر روی یکدیگر ساییده میشوند. این اتفاق اغلب منجر به ایجاد صدایی از دهان فرد میگردد که وی را از خواب بیدار کرده یا اطرافیان را از این اختلال آگاه مینماید.
همانطور که در سایت دکتر الهام وزیری آمده است:
اگرچه دندان قروچه میتواند به طور ناخودآگاه در روز نیز تکرار شود که به آن براکسیم بیدار گفته میشود، اما از نظر علمی، این بیماری به اختلال حرکتی گفته میشود که در ارتباط با خواب رخ میدهد. به همین دلیل، میتوان گفت افرادی که در طول شب با این اختلال روبهرو هستند، احتمال ابتلا به اختلالات دیگر خواب مانند آپنه یا خر و پف در آنها بیشتر است.
بعضی افراد ممکن است تنها دندانهایشان را به یکدیگر بفشارند، و برخی دیگر علاوه بر فشاردادن، فکها را جابهجا کرده و بر رویهم میسایند. این موضوع اگرچه اغلب در خواب اتفاق میافتند؛ اما گاهی برخی افراد در طول روز نیز دچار این اختلال میشوند. ادامه و تکرار فشار دندانها به یکدیگر بهتدریج علائمی را بروز میدهد که در ادامه مقاله بررسی میکنیم.
علائم نشاندهنده فشاردادن دندانها در خواب چیست؟
ازآنجاییکه فشاردادن دندانها و یا دندانقروچه اغلب در خواب اتفاق میافتد، بسیاری از افراد دچار این سؤال میشوند که چگونه متوجه شویم اختلال فشاردادن دندان در خواب را داریم یا خیر؟ برای آگاهی از این موضوع باید به طور کامل با علائم دندانقروچه آشنا باشید. این علائم در ادامه بیان شدهاند.
- ایجاد صدا از دندانها بهطوریکه خودتان یا اطرافیانتان از خواب بیدار شوید.
- در دندانهای خود علائمی همچون شکستگی یا صافشدن احساس کنید.
- لایههای زیرین دندانهایتان قابلمشاهده شدهاند.
- مینای دندان فرسوده شده باشد.
- دندانهایتان لق شدهاند.
- پس از بیدارشدن در سر، ماهیچههای اطراف دهان، گوشها و شقیقهها احساس درد میکنید.
- در بافت نرم دهانتان همچون لثه یا اطراف دهان، زخم یا گوشت اضافه ناشی از گازگرفتن به وجود آمده باشد.
- به سایر اختلالات خواب همچون خر و پف و غیره را تجربه میکنید.
دلیل فشار دادن دندان در خواب چیست؟
دلایل مختلفی میتواند اختلال فشاردادن دندانها در خواب را برای افراد ایجاد کنند. برخی از شایعترین عواملی که باعث دندانقروچه یا فشاردادن دندانها به هم در هنگام خواب میشوند در ادامه آورده شده است.
تجربه تنشهای روحی
تجربه تنشهای گوناگون و احساس خشم، اضطراب، استرس، سرخوردگی و غیره در طول روز را میتوان اصلیترین دلیل فشار دادن دندان در خواب دانست.
عوارض دارویی
فشاردادن دندانها به یکدیگر گاهی از عوارض جانبی داروییهایی است که فرد مصرف میکند. از داروهایی که دارای عارضه جانبی دندانقروچه هستند، میتوان داروهای ضدافسردگی را نام برد.
عامل وراثتی
گاهی اوقات این اختلال از طریق وراثت انتقال مییابد. یعنی اگر در بستگانتان کسی دچار دندانقروچه باشد، احتمال اینکه شما نیز به آن مبتلا شوید، بیشتر است.
عادتهای ناسالم
برخی عادتهای ناسالم همچون مصرف سیگار، نوشیدن برخی از نوشیدنیهای حاوی کافئین و جویدن ناخن میتواند احتمال ابتلا به اختلال فشاردادن دندانها به هم در خواب را افزایش میدهد.
سایر بیماریها
برخی بیماریهای دیگر در صورت عدم درمان بهمرور عوارضی همچون دندانقروچه را برای فرد ایجاد میکند. از جمله مشکلاتی که مممکن است اختلال دندانقروچه را در فرد ایجاد کنند، می توان به رفلاکس معده، پارکینسون، اختلال تیک اشاره کرد.
همانطور که در سایت دکتر تو هم آمده است:
هیچ رابطه مستقیمی بین کمخونی و دندان قروچه (براکسیسم) وجود ندارد. کمخونی وضعیتی است که بدن دچار کمبود گلبولهای قرمز یا هموگلوبین شده و با علائمی مانند خستگی، ضعف و تنگی نفس مشخص میشود. از سوی دیگر، دندان قروچه اختلالی است که در آن فرد به طور غیرارادی و در بیشتر موارد در هنگام خواب، دندانهای خود را به هم فشار میدهد.
مشکلات دندانها
بیماریها و مشکلات مربوط به دهان و دندان همچون مال اکلوژن و یا نامرتب بودن دندانها میتواند دندانقروچه را باعث شود.
اختلالات شخصیتی
برخی اختلالات شخصیتی افراد همچون بیشفعالی ممکن است باعث بروز فشاردادن دندانها به در خواب شود.
فشاردادن دندانها به یکدیگر از برخی راهها قابلکنترل و قابلپیشگیری است. برای مثال ترک عادتهای ناسالم، درمان اختلالات روحی، بیماریهای جسمی و مشکلات دندان ممکن است از بروز دندانقروچه و فشاردادن دندانها جلوگیری کند.
فشاردادن دندان در خواب چه عوارضی را باعث میشود؟
همانطور که بیماریهای دیگر در صورت عدم درمان میتوانند به دندانقروچه منجر شوند، این اختلال نیز ممکن است عوارض و مشکلات دیگری برای فرد ایجاد کند. این موضوع اهمیت درمان بهموقع و توجه به علائم را نشان میدهد. از مشکلاتی که در نتیجة فشار دندانها به یکدیگر در خواب ایجاد میشود، میتوان موارد زیر را بیان کرد.
- ناهنجاریهای دندانها همچون شکستگی، صافشدن، تفاوت در اندازه دندانها، شکست روکشها و بریج دندانها
- ناهنجاری در دهان همچون زخمهای متعدد بر لثه یا زبان
- درد در سایر اجزای صورت همچون سر، گوشها و گونهها
- مشکلات جدی در فک و مفاصل صورت
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر متوجه علائمی از فشار دندان در خواب شدهاید، بهتر است برای تشخیص دقیق و صحیح به دندانپزشکی مراجعه نمایید. فشار دندانها به یکدیگر در خواب میتواند به دندانها و خصوصاً روکش و ایمپلنت دندان آسیب برساند. دندانپزشک پس از معاینه و چندین پرسش از سبک زندگی و علائم شما، میتواند تشخیص دهد که آیا مبتلا به دندانقروچه هستید یا خیر؟ در روند معاینه ممکن است عوامل زیر بررسی شوند.
- مشکلات واضح مربوط به دندانها همچون شکستگی یا لق زدن دندانها
- تصویربرداری از دندانها به جهت بررسی آسیبهای درونی
- بررسی سایر بیماریهایی که ممکن است علائم مشابهی با این اختلال ایجاد کنند.
- معاینههای عضله فک و سایر بخش های صورت
جمعبندی
یکی از اختلالاتی که برخی از افراد و بهخصوص کودکان در خواب تجربه میکنند، فشاردادن دندان در خواب است. برای تشخیص و درمان فشاردادن دندانها به یکدیگر لازم است حتماً به دندانپزشکی مراجعه کرد. عدم توجه به دندانقروچه میتواند در طولانیمدت عوارضی از جمله دردهای مزمن در سر، گوشها و فک ایجاد کند. دلیل فشار دادن دندان در خواب میتواند عواملی همچون استرس و اضطراب، اختلالات شخصیتی، بیماریهای جسمی دیگر و مواردی ازاینقبیل باشد.
انتهای رپورتاژ آگهی/